Plötsligt händer det! Man testar att laga något nytt, för att allt annat känns lite tråkigt och gjort.
Så, här kommer ett recept – det första av flera på T39. Jag kallar det för VSVS, vilket är kort för vildsvinsviltskav, ett något komplicerat ord att säga snabbt fem gånger i följd, men prova gärna, för all del.
Det här behöver du
- 600 gram vildsvin, förslagsvis en ytterfilé eller något annat som kan skäras i skav utan hopplöst stor insats.
- 1 gul lök.
- Så mycket champinjoner du vill ha.
- 3-4 dl grädde.
- Kinesisk soja.
- 2 msk viltfond.
- 1 köttbuljongstärning.
- Syltlök efter egen smak.
- Färsk timjan.
- Salt och peppar (eventuellt).
Så gör du
- Låt vildsvinet tina tillräckligt mycket så att det går att skära det. Mycket lättare att skära små skavbitar om det är hyfsat fruset fortfarande. (Du har väl en bra kniv?)
- Finhacka den gula löken och bryn den sedan i en stekpanna med höga kanter, eller i en gryta.
- Ner med skavet, stek det lätt.
- Dags för champinjonerna, jag skivar dem men det beror helt på hur stora de är.
- Häll i grädde, viltfond, soja, och buljongtärningen. Låt det sjuda lite så att allt dragit åt sig och tärningen har löst upp sig ordentligt.
- Nästan klara, då ska syltlöken i. Hur mycket? Så mycket som du vill, jag hade 2-3 dl…
- Finhacka färsk timjan och släng i efter eget bevåg, detsamma gäller salt och peppar.
Inte så svårt, eller hur? Servera med ris, eller varför inte sötpotatis i ugn? Smarrigt värre. Vi drack en Amarone till, det var inte fy skam det heller. Smaklig spis.