17 januari 2023

VSVS (vildsvinsviltskav)

Av Thord

Plötsligt händer det! Man testar att laga något nytt, för att allt annat känns lite tråkigt och gjort.

Så, här kommer ett recept – det första av flera på T39. Jag kallar det för VSVS, vilket är kort för vildsvinsviltskav, ett något komplicerat ord att säga snabbt fem gånger i följd, men prova gärna, för all del.

Det här behöver du

  • 600 gram vildsvin, förslagsvis en ytterfilé eller något annat som kan skäras i skav utan hopplöst stor insats.
  • 1 gul lök.
  • Så mycket champinjoner du vill ha.
  • 3-4 dl grädde.
  • Kinesisk soja.
  • 2 msk viltfond.
  • 1 köttbuljongstärning.
  • Syltlök efter egen smak.
  • Färsk timjan.
  • Salt och peppar (eventuellt).

Så gör du

  1. Låt vildsvinet tina tillräckligt mycket så att det går att skära det. Mycket lättare att skära små skavbitar om det är hyfsat fruset fortfarande. (Du har väl en bra kniv?)
  2. Finhacka den gula löken och bryn den sedan i en stekpanna med höga kanter, eller i en gryta.
  3. Ner med skavet, stek det lätt.
  4. Dags för champinjonerna, jag skivar dem men det beror helt på hur stora de är.
  5. Häll i grädde, viltfond, soja, och buljongtärningen. Låt det sjuda lite så att allt dragit åt sig och tärningen har löst upp sig ordentligt.
  6. Nästan klara, då ska syltlöken i. Hur mycket? Så mycket som du vill, jag hade 2-3 dl…
  7. Finhacka färsk timjan och släng i efter eget bevåg, detsamma gäller salt och peppar.

Inte så svårt, eller hur? Servera med ris, eller varför inte sötpotatis i ugn? Smarrigt värre. Vi drack en Amarone till, det var inte fy skam det heller. Smaklig spis.

Mer om