3 januari 2023

Bloganuary 3: Vad är ditt tidigaste minne?

Av Thord

Dagens bloggprompt i Bloganuary-serien är väl lite fånig, kan jag tycka, men visst, det är klart vi kan berätta om våra tidigaste minnen. Jag (Thord) börjar, med brasklappen att det här är ett av de tidigaste minnena jag kan erinra mig just nu. Skrev inte direkt dagbok på den tiden, om man säger så…

I alla fall, det innefattar ringar, ni vet, sådana där som hänger från taket i gamla idrottshallar. När vi flyttade till Brantevik så var det öppet till nocken (typ) på större delen av nedervåningen. Det var en rejäl villa, två våningar, där jag tror vi renoverade de övre sovrummen, men jag är inte säker. I alla fall, pappa (tror jag, men det kan ha varit någon som bott där tidigare) hade satt upp ringar från bjälkarna i taket. Jag hängde i dem konstant, dinglade runt och slog volter. Jag var fyra eller fem, och det gjorde mig väldigt stark i nyporna.

Så var det med det. Vad säger du, Helena?

Svår uppgift! Tidiga minnen är så luriga, minns man det på riktigt eller har man fått något berättat för sig eller kanske sett ett fotografi?

Jag har i alla fall två tidiga minnen som jag tycker mig kan erinra, båda från cirka 5-6-årsålder. Det ena är att jag lurade min pappa att min vattenfärgskaka var choklad och att han provsmakade. Kanske mitt livs första riktiga bus, om jag nu minns det rätt? Vi bodde då i ett område som heter Vallhov, i Sandviken, och jag minns det ganska detaljerat. Buset utspelade sig i det dåvarande vardagsrummet och köket. Mitt andra minne är mer luddigt och det innefattar att jag och mamma cyklade någonstans i Sandviken, det var soligt och doftade speciellt som det kan göra när marken håller på att förändras tidigt på våren. Jag minns tydligt tussilago-blommor i dikeskanterna.

Mer om