27 januari 2023

Låtar att träna till

Av Helena

Att lyssna på musik när jag tränar är helt avgörande för mig. Jag får ju energi av låtarna, utan musik skulle jag helt enkelt inte orka eller ha någon lust! Glömmer jag att ta med mina AirPods så vill jag bara gå hem igen.

Förutom att cykla kör jag styrketräning och avslutar därefter varje pass med nedvarvning på en matta. Jag har en lista för cykling och en lista för nedvarvning (som jag skrivit om tidigare, här). Styrketräningens låtar kör jag lite mer spontant än så länge.

Jag tänkte lyfta fram några låtar i taget här på bloggen och prata lite mer om varför jag gillar dem så mycket. Kanske kan de få igång någon annans träning? En bra spellista kan absolut motivera mig att släpa mig till gymmet.

Vi börjar med cyklingen.

Brandon Flowers, ”I Can Change”, 4:19 minuter lång.

Den här låten kommer från Brandons soloskiva från 2015 och jag upptäckte den härom veckan först! Jag kan inte fatta att jag missat hans soloskivor, har bara lyssnat på The Killers tidigare. Varför är den här låten så bra då? Jo, det är en perfekt poplåt tycker jag. Brandons otroliga röst, att han samplat Bronski Beats ”Small Town Boy” på ett elegant vis och att Neil Tennant gästspelar med frasen ”When you’re looking for a change” (som för övrigt är inspelat som ett röstmeddelande från Neil till Brandons telefon).

Jag brukar starta cykelpasset med den här låten då den inleder lugnt och sedan stegrar upp till ett högre tempo.

❤️ Lyssna på ”I Can Change” ❤️

The Weeknd, ”Blinding Lights”, 3:20 minuter.

Jag började lyssna på The Weeknd när han släppte sitt album Starboy 2016 och blev helt såld. Daft Punk-samarbetet var absolut det som fick mig att ge honom en chans och sedan dess har jag gillat det mesta han gjort. Jag älskar hans röst och poppiga synthslingor. Jag gillar det lugna, R&B-iga, mindre – det är främst hans elektroniska, poppiga låtar som tilltalar mig. De är riktigt bra att träna till och gör mig på gott humör!

❤️Lyssna på ”Blinding Lights”❤️

Pet Shop Boys feat. Years & Years, ”Dreamland”, 3:28 minuter.

Ni som inte längre lyssnar på det nya som Pet Shop Boys får ur sig missar verkligen något! De senaste 20 åren har de släppt ett gäng album, en del riktigt bra. Visst, de slår inte deras bästa album som kom under 80- och 90-talet, men det finns några guldkorn på nästan varje utgivning under 00-talet och framåt. Den här låten är ett bra exempel på detta, här i samarbete med Years & Years. Ett underbart drömmigt popanthem och perfekt för pulshöjande träning!

❤️ Lyssna på ”Dreamland” ❤️

Nedvarvningen då, det är också en viktig del av mina träningspass. Två låtar är ganska lagom att varva ner till tycker jag. Just nu är det dessa som gäller.

Savage, ”Don’t Cry Tonight”, 4:12 minuter.

Den här låten upptäckte jag genom Chris Lowe. Ärligt talat var det även han som fick mig att gräva ner mig i italo disco som genré från första början. Pet Shop Boys gav ut en samlingsskiva för kanske 20 år sedan som hette ”Back to Mine” där de valde ut sina bästa efterfestlåtar (innan de digitala spellistorna fanns satte man tydligen ihop tema-skivor på CD). Den här låten var med på Chris lista. Det är italo utan det glättiga och spexiga, det är mörkare och alldeles, alldeles ljuvligt. Savage låter ledsen och desperat när han sjunger och synthtrummorna är så mäktiga. Det här är nog en av låtarna jag lyssnat allra mest på de senaste 20 åren tror jag.

❤️ Lyssna på ”Don’t Cry Tonight” ❤️

Maria McKee, ”Show Me Heaven”, 3:50 minuter lång

Den här dängan, för ja, det är en dänga, är en av de pampigaste powerballaderna jag vet. Marias röst och känsla är allt, jag får fortfarande gåshud av den. Den är så härlig att stretcha till. Powerballader är överlag jättebra nedvarvningsmusik då de samtidigt som de går i ett lugnt tempo ger en pepp och energi. Man känner sig stark!

❤️ Lyssna på ”Show Me Heaven” ❤️

Mer om